WITAMY NA FORUM MIŁOŚNIKÓW MOTOCYKLA SUZUKI GS 500 - MIŁEGO PISANIA !
Zapraszamy również na nasz portal pod adresem www.gs500.pl

Portal | Szukaj | Rejestracja | Zaloguj



Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: studi
Pon 18 Cze, 2012
Bardzo dziwny problem
Autor Wiadomość
hapamasta 

Model GSa: GS 500E
Dołączył: 26 Wrz 2011
Posty: 27
Skąd: Gdańsk
Wysłany: Nie 10 Cze, 2012   Bardzo dziwny problem

Witam,

Nie znalazłem na forum tego problemu więc napiszę. Jakiś czas temu Motocykl podczas ruszania mi zgasł, ale na zasadzie silnik i wszystkie lampki kontrolne. Trochę spanikowałem ruszyłem na boki motocykl, lampki się zaświeciły, odpaliłem i jechałem dalej. W czasie jazdy nawet w 2 osoby później taki problem nie występował. Usterka się co jakiś czas powtarzała. Wystarczyło ruszyć na boki albo do przodu i odpalić jak się lampki świeciły. Później już trzeba było wychwycić odpowiedni kąt położenia motocyklu by lampki się zaświeciły i motocykl odpalił. I tak było do dziś. Po tygodniowej przerwie w dojazdach do pracy dziś postanowiłem się przejechać odpaliłem bez problemu na nóżce.Ubrałem się siadam ruszam i zgasł. I to na dobre. Ruszałem nim jak już lampki się zaświeciły i nacisnąłem rozruch ty tylko słychać było cyk i wszystko gasło. Nie odpalił. Po 10 próbach zrezygnowałem, bo efekt taki sam. Jak złapałem moment gdzie lampki się zaświeciły to po naciśnięciu "START" było jedynie cykniecie i wszystko gasło.

Proszę pomóżcie, bo nawet do mechanika nie dojadę.
_________________
Moja maleńka: http://pokazywarka.pl/cbrm0j/#zdjecie2096135
 
 
 
Chrupq 


Model GSa: Inny motocykl
Wiek: 35
Dołączył: 06 Wrz 2011
Pochwał: 1
Posty: 404
Skąd: Chwaszczyno k. Gdyni
Wysłany: Nie 10 Cze, 2012   

Pewnie masz gdzieś zwarcie. Zobacz czy nie ma gdzieś jakichś kabli pokaleczonych.
_________________
"You can't buy happiness, but You can buy a bike, and that's pretty close"
 
 
 
hapamasta 

Model GSa: GS 500E
Dołączył: 26 Wrz 2011
Posty: 27
Skąd: Gdańsk
Wysłany: Nie 10 Cze, 2012   

O nic nie przytarłem nic. Trzymam motocykl w wózkarni gdzie tylko ja mam dostęp, i po wyciągnięciu przed pracą pierwszy raz mi się to stało, więc zakładam, że mechaniczne uszkodzenia odpadają.
_________________
Moja maleńka: http://pokazywarka.pl/cbrm0j/#zdjecie2096135
 
 
 
Bonzo 


Model GSa: Inny motocykl
Wiek: 27
Dołączył: 31 Paź 2010
Pochwał: 2
Posty: 246
Skąd: Wrocław
Wysłany: Nie 10 Cze, 2012   

Tylko i wyłącznie wziązka przewodów jest winna.
_________________
Serwis coroczny GS 500 i nie tylko - gaźniki, zawory itd. Na terenie Wrocławia, kontakt PW
 
 
 
hapamasta 

Model GSa: GS 500E
Dołączył: 26 Wrz 2011
Posty: 27
Skąd: Gdańsk
Wysłany: Nie 10 Cze, 2012   

A jak mogę do niej dojść i co z nią zrobić? Zwarcie na pewno to nie jest, bo bezpiecznik by zadziałał.
_________________
Moja maleńka: http://pokazywarka.pl/cbrm0j/#zdjecie2096135
 
 
 
Bonzo 


Model GSa: Inny motocykl
Wiek: 27
Dołączył: 31 Paź 2010
Pochwał: 2
Posty: 246
Skąd: Wrocław
Wysłany: Nie 10 Cze, 2012   

Zdejmij krzesło, plastiki i bak, to zobaczysz. Co z nią zrobić? wziąć miernik, zobaczyć który kabel jest walnięty i naprawic/wymienić
_________________
Serwis coroczny GS 500 i nie tylko - gaźniki, zawory itd. Na terenie Wrocławia, kontakt PW
 
 
 
hapamasta 

Model GSa: GS 500E
Dołączył: 26 Wrz 2011
Posty: 27
Skąd: Gdańsk
Wysłany: Nie 10 Cze, 2012   

Czyli to nie jest styk? Tylko cały przewód robi zwarcie? To zabezpieczenie nie powinno zadziałać?
_________________
Moja maleńka: http://pokazywarka.pl/cbrm0j/#zdjecie2096135
 
 
 
bartek2801 

Model GSa: GS 500E
Wiek: 28
Dołączył: 18 Paź 2011
Posty: 22
Skąd: Połomia
Wysłany: Nie 10 Cze, 2012   

Jak po mojemu to nie masz żadnej awari,poprostu padł ci akumulator i nie da rady kręcić rozrusznikiem,jak mam słaby to też tylko takie tyrkotanie słychać,
a z tym gasnięciem i ruszaniem na boki to nie jest czasem tak że jak zgaśnie to po prostu trzeba odczekać aż kontrolka oleju zaświeci ?? w żadnym pojezdzie nie gasnie od razu po zgaszeniu
 
 
hapamasta 

Model GSa: GS 500E
Dołączył: 26 Wrz 2011
Posty: 27
Skąd: Gdańsk
Wysłany: Nie 10 Cze, 2012   

Nie nie. GS np dziś mi bez problemu odpalił. Położyłem go na nogę odpaliłem działa. Bez najmniejszego problemu odpalił. Więc ako dobre. Usiałem ruszyłem na 5 cm zgasło wszystko. Ustawiłem na N i lampki się nie palą. Jak ruszę motocykl np na prawo to w pewnym momencie się zapalą wszystkie czyli olej i N jak w tej pozycji zostanę to wcześniej udało się go odpalić teraz już nie. Ale jak ruszam dalej to lampki gasną. Trzeba znaleźć odpowiednie ułożenie motocykla by się zapaliły. Wcześniej tak nie było więc awaria jakaś jest i która się pogłębiała do obecnego stanu.
_________________
Moja maleńka: http://pokazywarka.pl/cbrm0j/#zdjecie2096135
 
 
 
Chrupq 


Model GSa: Inny motocykl
Wiek: 35
Dołączył: 06 Wrz 2011
Pochwał: 1
Posty: 404
Skąd: Chwaszczyno k. Gdyni
Wysłany: Nie 10 Cze, 2012   

hapamasta napisał/a:
Trzymam motocykl w wózkarni gdzie tylko ja mam dostęp, i po wyciągnięciu przed pracą pierwszy raz mi się to stało, więc zakładam, że mechaniczne uszkodzenia odpadają.


Mechaniczne uszkodzenie izolacji może wynikać ze starości... a maszyny pierwszej młodości to Ty nie masz. Zresztą, skoro sam wiesz najlepiej dlaczego pytasz ludzi na forum?

Cytat:

Jakiś czas temu Motocykl podczas ruszania mi zgasł, ale na zasadzie silnik i wszystkie lampki kontrolne. Trochę spanikowałem ruszyłem na boki motocykl, lampki się zaświeciły, odpaliłem i jechałem dalej. W czasie jazdy nawet w 2 osoby później taki problem nie występował. Usterka się co jakiś czas powtarzała. Wystarczyło ruszyć na boki albo do przodu i odpalić jak się lampki świeciły.


Masz na jakimś z kabli/elementów przebicie bo po zmianie przechylenia moto czasami następuje zwarcie z masą lub innymi uszkodzonymi kablami (a może tylko coś się rozłącza) i wszystko gaśnie. Sprawdź dokładnie okablowanie swojego GSa.
_________________
"You can't buy happiness, but You can buy a bike, and that's pretty close"
 
 
 
hapamasta 

Model GSa: GS 500E
Dołączył: 26 Wrz 2011
Posty: 27
Skąd: Gdańsk
Wysłany: Nie 10 Cze, 2012   

Ok. Dzięki. Biorę się za szukanie. Faktycznie może to być starzejąca się izolacja. Tylko czemu w czasie jazdy nie gasł. Ta awaria była tylko przy starcie i odpalaniu. Jak już ruszył to nic się nie działa. A jak by było zwarcie to w czasie jazdy też by gasły kontrolki.

[ Dodano: Nie 10 Cze, 2012 ]
OK. Progres. Coś zrobiłem nie wiem co ale ruszyłem. Zauważyłem, że po zdjęciu kanapy ten problem zniknął. Przewody są w stanie średnim ale i tak wszystko izolowane taśmą izolacyjną. Poruszałem pościskałem ułożyłem kanapę i za drugim ułożeniem już problem znikł. Nawet prawy kierunkowskaz miga z taką samą prawidłową częstotliwością co lewy. Dziwne rzeczy w tych staruszkach się dzieją.
_________________
Moja maleńka: http://pokazywarka.pl/cbrm0j/#zdjecie2096135
 
 
 
Chrupq 


Model GSa: Inny motocykl
Wiek: 35
Dołączył: 06 Wrz 2011
Pochwał: 1
Posty: 404
Skąd: Chwaszczyno k. Gdyni
Wysłany: Nie 10 Cze, 2012   

hapamasta napisał/a:


[ Dodano: Nie 10 Cze, 2012 ]
OK. Progres. Coś zrobiłem nie wiem co ale ruszyłem. Zauważyłem, że po zdjęciu kanapy ten problem zniknął. Przewody są w stanie średnim ale i tak wszystko izolowane taśmą izolacyjną. Poruszałem pościskałem ułożyłem kanapę i za drugim ułożeniem już problem znikł. Nawet prawy kierunkowskaz miga z taką samą prawidłową częstotliwością co lewy. Dziwne rzeczy w tych staruszkach się dzieją.


Jak kierunkowskaz migał szybciej to znaczy że na 99% był problem z jego masą. Jeśli przewody są 'w stanie średnim doizolowane taśmą klejącą', to możliwe że nie chodzi o zwarcie, tylko któryś z kabli jest ułamany pod izolacją.

Mimo 'naprawy/inspekcji' jaką zrobiłeś ja na Twoim miejscu dalej drążyłbym temat - jak Ci się coś przestawi (odpukać!) w kablach podczas pokonywania jakiegoś winkla lub manewru wyprzedzania i zgaśnie silnik to nie będzie tak wesoło. Wymiana kabli niewiele kosztuje, na pewno mniej niż rehabilitacja na wózku czy wyprawianie pogrzebu.
_________________
"You can't buy happiness, but You can buy a bike, and that's pretty close"
 
 
 
gacek778 

Model GSa: GS 500E
Dołączył: 08 Maj 2011
Pochwał: 9
Posty: 700
Skąd: Wieliczka
Wysłany: Nie 10 Cze, 2012   

hapamasta żadne to dziwne rzeczy. W leciwym motocyklu mogą się zdarzać takie problemy. Instalacja ze starości może się poprostu gdzieś sypnąć.
Też ostatnio się nagrzebałem a okazało się że kabelek od czujnika się poluzował i motong mi nie palił z rozrusznika.

Jak wyżej napisane. Szukaj przyczyny póki nie znajdziesz bo kłopoty będą pewnie powracać. A w najgorszym wypadku można zawsze kupić za kilkadziesiąt złotych wiązkę kabli do GSa i wymienić.
 
 
hapamasta 

Model GSa: GS 500E
Dołączył: 26 Wrz 2011
Posty: 27
Skąd: Gdańsk
Wysłany: Nie 10 Cze, 2012   

Hymm na allegro nie ma takich przewodów. A i wymiana była by dla mnie kłopotliwa, bo nie wiem gdzie i jak idą przewody. Ale zawsze mogę podjechać teraz do mechanika jak na razie pali i nic się nie dzieje. Zobaczę jutro jak będę jechał do pracy, czy coś będzie się działo.
Jak się przyjrzałem to prawie wszędzie wszystko jest owinięte taśmą izolacyjną. Ciekawe czy poprzedni właściciel Niemiec był przezorny czy już coś nawalało.
_________________
Moja maleńka: http://pokazywarka.pl/cbrm0j/#zdjecie2096135
Ostatnio zmieniony przez hapamasta Nie 10 Cze, 2012, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
 
demot 


Model GSa: Inny motocykl
Wiek: 28
Dołączył: 25 Cze 2009
Posty: 230
Skąd: okolice Inowrocławia
Wysłany: Nie 10 Cze, 2012   

http://netbiker.pl/produk...00-wiazka-kabli

Pół minuty mi to zajęło, bo mam wolnego neta:P

Na forum są schematy.
_________________
 
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Wersja Lo-Fi

INFORMACJA DOTYCZĄCA POLITYKI PLIKÓW COOKIES ORAZ OCHRONY DANYCH OSOBOWYCH:
  • Nasza strona używa informacji zapisywanych za pomocą cookies i podobnych technologii głównie w celu dostosowania strony do potrzeb każdego użytkownika oraz m.in. w celach statystycznych. Mogą też stosować je współpracujące z nami firmy z branży statystycznej. Ustawienia dotyczące plików cookies mogą być zmienione w programie (przeglądarce) do obsługi stron internetowych. Korzystanie z naszego portalu bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza akceptację korzystania z serwisu na wyżej wymienionych warunkach.

  • Zgodnie z art. 13 ust. 1 i ust. 2 Ogólnego rozporządzenia Parlamentu i Rady Unii Europejskiej o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. informujemy, że:
    • Administratorem Danych Osobowych jest Forum GS500.pl;
    • podanie przez Ciebie danych osobowych jest dobrowolne, lecz niezbędne do prawidłowej rejestracji i użytkowania forum;
    • przetwarzanie Twoich danych osobowych w celu użytkowania forum odbywa się na podstawie art. 6 ust. 1 lit. f) Ogólnego Rozporządzenia Parlamentu i Rady Unii Europejskiej o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. i zgodnie z zasadami określonymi w niniejszym Rozporządzeniu;
    • Posiadasz prawo dostępu do treści swoich danych, uzyskania ich kopii, ich sprostowania, usunięcia, ograniczenia przetwarzania, prawo do przenoszenia danych;
    • dane osobowe będą przechowywane przez okres niezbędny do wykonania usługi lub czynności w związku z którą zostały przekazane (czas użytkowania konta na forum GS500.pl) oraz przez okres wynikający z okresu przedawnienia w ewentualnym procesie ochrony dóbr Administratora;
    • informujemy, iż Twoje dane osobowe możemy udostępniać następującym kategoriom podmiotów:Google Inc, SolarWinds Corporate, England.pl Sp. z o.o., IONIC Sp. z o.o. Sp. k.
    • Masz prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych, gdy uznasz, iż przetwarzanie Twoich danych osobowych narusza przepisy Ogólnego rozporządzenia Parlamentu i Rady Unii Europejskiej o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r.